Het monumentale gebouw van Brandweer Hasselt huisvest overdag zo’n 25 teamleden en zal uiteraard 24 uur op 24 operationeel zijn om snel en veilig de interventies te kunnen doen. De vlotheid om ter hulp te kunnen snellen was het uitgangspunt voor de bouw van dit nieuwe complex.

Expertises Architectuur Interieur Sector Industrie en research Kantoren Ligging Hasselt Bruto oppervlakte detail 19712m2 Einde werken / Ingebruikname

Een rondleiding leert dat het gebouw in de eerste plaats heel functioneel is. Het uitgangspunt van het ontwerp is de operationele ‘flow’, zeg maar de looplijnen, van de activiteiten. Er bestaat een richtlijn uit 1969 die tips geeft om een ideale brandweerkazerne te bouwen, maar in feite zijn die niet meer echt bruikbaar. We zijn dus uitgegaan van de moderne noden om zo snel mogelijk interventies te kunnen doen. Daarvoor moet het materiaal goed bereikbaar zijn, ook voor wie thuis is en wordt opgeroepen om a.s.a.p. naar de kazerne te komen voor assistentie. Concreet zijn alle diensten om snel te kunnen uitrukken gevestigd op het gelijkvloers. Ook het onderhoud van de voertuigen gebeurt hier, zodat al het rollend materiaal paraat staat. De eerste verdieping bestaat uit briefingruimtes en het verblijf van de mensen die permanent in de kazerne blijven. De tweede verdieping is gereserveerd voor de sportfaciliteiten, die gedeeld worden met de politie. Hier zijn ook de slaapvertrekken voor de werknemers die moeten rusten. De derde etage doet dienst voor de permanentie van de 100 en 101, die hier de dringende oproepen behandelen en dus ook meteen de interventieploegen kunnen zien vertrekken. Op het vierde huist de administratie van de brandweer, het vijfde is voor de meldkamer van de 112 en de bovenste verdieping wordt gebruikt om de technieken te installeren.

Specifieke vereisten

In werkgroepen, samengesteld uit de ontwerpers en brandweerlieden, is vaak vergaderd over de ideale indeling van het gebouw en zijn ook een aantal technische vereisten naar voor gekomen, zoals de betonvloer, afwasbare muren én de centrale glijpaal, wat nog altijd de meest veilige manier om snel naar beneden te komen. Nog voor de veiligheid: volledige noodstroom, want uiteraard moet de hulpverlening onder alle omstandigheden voortdurend bereikbaar en functioneel zijn. Een ander technisch kenmerk is de keuze voor de verwarming: in de hallen hangen stralingspanelen, terwijl in de kantoren en andere ruimtes wordt verwarmd via elementen die in het plafond geïntegreerd zijn. Dit heeft vooral te maken met de permanentie in ons gebouw, waardoor de ruimtes 24 uur op 24 moeten verwarmd worden volgens de bezettingsgraad. Ongeveer 15 brandweerlui blijven de klok rond in het gebouw, wat ook geldt voor 2 dispatchers. Overdag, als de technische diensten en administratie actief zijn, loopt de aanwezigheid op tot 25, aangevuld met de vrijwilligers. Uiteraard is er in het brandweergebouw aandacht voor brandveiligheid. Brandwerend glas en deuren, gemotoriseerde brandkleppen, brandbestendige doorvoeringen, enzovoort.. aan alles is gedacht.