Terug naar projecten overzicht

Buitenschoolse kinderopvang Stevoort

BKO Stevoort

De nieuwe buitenschoolse kinderopvang (BKO) is een eigentijds gebouw met een speels karakter en op maat van kinderen.

Expertises

Architectuur, Interieur

Bouwheer/klant

Stad Hasselt

Team

bertie de gauquier

Sector

Zorg en opvang

Ligging

Stevoort

BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort

De gevel is opgevat als een patchwork van kunsthars beplating met houtmotief. Door de overkraging met grote glaspartij wordt een overdekte inkom gecreëerd, die bereikbaar is via de auto- en fietsparking aan de straatzijde. Het terrein is afgesloten met een hekwerk om de veiligheid van de kinderen te garanderen maar biedt tevens de nodige transparantie om het overzicht te bewa-ren. Om een aangenaam binnenklimaat te garanderen werd niet enkel de buitenschil extra goed geïsoleerd, maar waar nodig ook buitenzonwering geplaatst en is er gekozen voor een groendak. 

Organisatie

In het gebouw is er een grote eetruimte voorzien, die ‘s middags door de school gebruikt zal worden. Aan deze multifunctionele open ruimte (met aparte buitentoegang) is ook een keuken en sanitair gekoppeld, waardoor deze zone volledig onafhankelijk kan functioneren van de rest van de BKO en zelfs aan derden kan verhuurd worden. Op het gelijkvloers zijn speelruimtes inge-richt voor de kleuters die drempelloos aansluiten op een terras met groene tuin. Via deze buitenzone heb je eveneens toegang tot de speelplaats van de naburige school. De bovenverdieping is ingericht voor de grotere kinderen, en ook hier biedt een terras de nodige buitenruimte. Een ruime kelder zorgt voor extra veel bergruimte. Het ganse complex is 100% toegankelijk voor personen met een fysieke beperking en het grondplan laat zich eens je binnen bent gemakkelijk lezen. 

Technieken 

Er is sterk ingezet op hernieuwbare energie: zo haalt een BEO-veld (gelegen onder de parking) energie uit de grond om te verwarmen en indien nodig beperkt te koelen. Daarnaast zorgen zonnepanelen op het hoogste plat dak voor zonnewinsten en wordt het hemelwater gebufferd door het grote groendak, om vervolgens na filtering te worden herbruikt voor spoeling van het sanitair. De parking vooraan werd ingegroend om het regenwater maximaal te laten infiltreren.

BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort
BKO Stevoort